lördag 7 juli 2012

Det seglande kulturarvet på Almedalsveckan

Det seglande kulturarvet på Almedalsveckan

- Jag tar med mig Era synpunkter hem till Riksdagen, sa Patrik Engberg, politisk sekreterare till Moderaternas gruppledare i Kulturutskottet, Cecilia Magnusson. Han var en av ett trettiotal deltagare på det seminarium om det seglande kulturarvet som Skonaren Vega och Sveriges Segelfartygsförening, SSF, höll ombord på fartyget i Visby hamn under politikerveckan den 6 juli.

Kerstin Bergström, som tillsammans med sin man Egil, redar fartyget inledde med en beskrivning verksamheten. I likhet med många unga romantiker och idealister tog de sig på 60-talet an en motorseglare som slutat med fraktfart, Linnea. Till skillnad från många andra lyckades de ”ro sitt projekt i land” genom att sätta henne i gott skick och leva på att driva henne. Man seglar nu med skolklasser, företag och allmänhet.

Lars Hultkvist, SSFs ordförande, redogjorde för skutseglingens utveckling och segelfartygsföreningens verksamhet. Han beskrev hur segelfartygen ger ungdomar kunskap om sjölivet och tränar dem i ansvarstagande och samarbete. Inte minst är många yngre kvinnor engagerade i detta trots att sjöfart alltid ansetts vare en manlig sysselsättning, framhöll han.

- Det skulle kunna vara en dröm, sa Egil Bergström, när han beskrev hur deras nya fartyg, Vega, bärgats och restaurerats till sitt nuvarande skick. Han menade att de fartyg som fortfarande seglar endast gör det på grund av att det finns entusiaster som trotsar tidsandan och förverkligar sina visioner. Han gav också det tydliga budskapet till de närvarande politikerna att segelfartygens verksamhet är viktigt för hela samhället. Samhället måste därför engagera sig bättre för att säkra fortlevnaden av landets unika skatt av seglande fartyg, betonade både han och Lars Hultkvist.





Bildtexter:
1. Lars Hultkvist i samspråk med Patrik Engberg under lunchen på Vegas däck
2. Egil Bergström understryker seminariets innehåll. Besöksnäringens nytta av segelfartygen diskuterades bl a av en deltagare från Tillväxtverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar