onsdag 30 januari 2013

Planeringsmöte av "Vårkråka" i Sthlm


Sammanfattning av möte ang ”Vårkråka”
29e januari 2013, ombord på Shamrock, Skeppsholmen

Närvarande från:
Sunbeam
C.G Velin & Ture Sahlén

Constantia
Marianne Palmén & Patrik Almquist

Albanus (Åland)
Emmy Karlsson

Shamrock
Werner Schubert och Leif Franzén

Anna-Sofia
Johan Nilsson

Ellen
Kiki Beije

USSO-Unga Svenska Skutseglares Organisation
Mathilda Dagberg

Plan för Kristi himmelfärds helgen 10-12maj 2013
Fredag 10/5
Varje skuta tar sig ut i skärgården under dagen för att samlas i gemensam hamn mot kvällen, fredagshamnen ej ännu bestämd. Förslag på Träskö storö med tillgång till bastu. Ön/hamnen bör bestämmas till området kring Kanholmsfjärden, för att Shamrock (som kommer norrifrån) och Anna-Sofia (som måste ta en omväg pga Danvikstullsbron som förmodas vara stängd) ska hinna fram till kvällen.
Efter fredagens kvällsmål tar Ellen-Kiki hjälp av frivilliga ledare för att anordna diverse små sjömans-tävlingar och lära-känna övningar för besättningarna.
När alla skutor har anlänt, ca 20-21 hålls ett skepparmöte för att bestämma områden att ”cruisa” runt under lördagen samt informera varandra om var och ens rutiner vid MOB och bestämma positioner för dessa övningar under lördagen så att skutorna inte krockar in i varandras övningar.
Constantia-Patrik har ansvar för att samla in alla deltagarnas namn och ta hjälp att fördela besättningen till bytet under lördagen. Varje skuta behåller sin skeppare och bestämmer hur många de kan skicka till andra skutor - hur många som ska stanna kvar som ”grundbesättning” och utbilda nyrekryterna som ska lära sig segla en ny skuta.

Lördag 11/5
Samling på kaj ca 9-10 för att fördela besättningen och gå igenom planen för dagen. Varje skeppare bestämmer hur de vill segla och vad som ska övas ombord – fokus för dagen bör vara kännedom om skutan och förslagsvis utföra MOB och andra säkerhetsrutiner/övningar blandat med seglingsmanövrar. Vid ca 17 lägger vi till på Låren.
Utfodring av besättningen, antingen på ”borta” eller ”hemma”-skutan (eller välja den skuta med mest lockande meny).
Efter middagsbestyr demonstrerar och testar vi handbloss och annan pyroteknik.
Grillning på kaj och mys/mingel mellan besättningarna resten av kvällen.

Söndag 12/5
Olika ”stationer” arrangeras ombord på skutorna och på kaj under förmiddagen
Shamrock ställer upp med övning av livflottar och med flytoveraller.
Ellen (och kanske också Constantia?) ansvarar för ”eldkärl” och att hålla i övning på kaj med släckning av gasbrand och testa olika brandsläckare.
Hinner vi även med en HLR-station? Vem/Vilka kan vara redo att planera och ansvara för detta?

Tanken är att man går runt till de olika ”stationerna”, de som aldrig har testat på de olika momenten har företräde och därefter försöker man hinna med så många som möjligt.
I väntan på stationerna kan besättningarna t.ex. turas om att guida runt på sina skutor, var säkerhetsutrustning finns och hur den används (?)

Strax efter lunch på söndagen bör dagens övningar vara avklarade för att skutorna ska hinna hem till sina hamnar för kvällen. Helgen avslutas med tävling om vilken besättning som först får igång sin brandpump, en tävlingsledare skjuter ett startskott och målgång när den första har full fart på sprutan!
 Inga exakta tider ännu satta. 

Alla närvarande instämde på att det är roligare att ligga i olika hamnar fredag och lördag – fredagkvällen är fortfarande öppen för förslag. Träskö Storö? Ankra Norr om Grinda eller annan vik?

Mötet avslutades med hälsningar från Kerstin Bergström att det planeras en hamnfest i Gamleby 17-19e maj och alla skutor är varmt välkomna att inta den nya hamnen. Info om Kustkulturfestivalen i Blekinge 2-7 juli: ”Pinge” Lindqvist (SSF och Statens Maritima Museer) som är en av arrangörerna av festivalen har bett USSO om samarbete för att organisera en ”ungdomsskuta” med skutseglare från hela Norden som ska delta i regattan genom Blekinges skärgård inför festivalen i Karlskrona 5-7e juli.  Mer om festivalen: http://www.nordiskkustkultur.net/
Se seglaskuta.se för uppdateringar om ungdomsseglingen www.seglaskuta.se

På seglaskutas forum har Kiki också startat en tråd för vidare diskussioner om Vårkråkan: http://www.seglaskuta.se/forum/evenemang/177-infr-vrkrkan-1012-maj-2013.html

Tack för ett trevligt möte och till Shamrock för lån av lokal!

Mötesledare
Kiki Beije
be.kicki@gmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar