onsdag 18 januari 2012

SSF får svar om avgifter från infrastrukturministern


I höstas bad Segelfartygsföreningen att få träffa infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd för att få diskutera de höga avgifterna som drabbar traditionsfartyg och deras besättningar när de söker intyg och certifikat. Vi bifogade vårt tidigare remissvar på Transportstyrelsens förslag. I det hade vi nämnt att Europarådet hade uppmanat alla Europas regeringar att stödja och underlätta all verksamhet med traditionella fartyg och traditionell sjöfart.
 
Vi framhöll också att Transportstyrelsens avgifter för motsvarande ideella föreningar inom järnvägsområdet föreslogs bli avsevärt lägre än för segelfartygen. Eftersom Transportstyrelsen hade rätt att befria traditionsfartyg och deras besättningar från sådana avgifter, föreslog vi att så skulle ske eller att avgifterna skulle kraftigt reduceras.
 
Då vi inte fick gehör för detta, vände oss alltså till regeringen. Strax före jul fick vi svar från ministern. Hon svarade att hon var insatt i vad de det nya avgiftssystemet lett till bl a för våra fartyg. Hon skrev också att departementet arbetade med att ta fram ett förslag till lösning på problemet.
 
I mitten av januari gav regeringen Transportstyrelsen uppdraget att ”föreslå en ordning som syftar till att identifiera ideella föreningar och motsvarande organisationer som förvaltar kulturhistoriska värden på ett sådant sätt att någon form av subvention i förhållande till Transportstyrelsens ordinarie avgiftssättning kan vara motiverad.”

Det tackar vi för!
 
Lars Hultkvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar